Nieuwsbrief juni 2021 Nieuwsbrief juni 2021

Simonshaven bruist!
Hoewel de kalender al laat zien dat de zomer in aantocht is, lijkt deze maar nog niet te willen aanbreken. De koude luchtstroom bepaalt ons huidige klimaat en we zien uit naar de warme zonnestralen. Maar bij het Witte kerkje wordt al driftig nagedacht en lopen we warm voor de periode na de zomer en alle activiteiten die dan hopelijk weer mogelijk zijn. In de afgelopen “corona” periode is er een plan geschreven voor de revitalisering van de kerk en de plaats ervan in het dorp. Dit plan, genaamd Parel in de polder, is inmiddels gereed en voor belangstellenden verkrijgbaar via een mailtje aan de kerkenraad.
Ook heeft de kerkenraad besloten tot het oprichten van twee stichtingen. De eerste is: “Stichting Vrienden van het Witte Kerkje”. Deze algemene stichting heeft tot doel het kerkje te bewaren voor de toekomst en het onderhoud te kunnen blijven realiseren. Bij iedereen is het Witte kerkje bekend en we hopen dat deze stichting veel vrienden zal mogen verwelkomen. En met deze vrienden willen we natuurlijk genieten van hetgeen het kerkje te bieden heeft. Inmiddels liggen de stukken bij de notaris. Zodra de oprichting definitief is, worden de uitnodigingen om vriend te worden via deze nieuwsbrief verstuurd.
De tweede stichting wordt “Cultureel podium het Witte kerkje”. Deze stichting gaat zich inzetten om velen te laten genieten van ons mooie kerkje. Op dit moment heeft de programmamaker van de Stoep ons kerkje al uitgekozen om een serie barokconcerten uit te laten voeren. Bekende musici zullen op vijf verschillende avonden hun programma ten gehore brengen. Deze concerten worden via deze nieuwsbrief, het programmaboekje van de Stoep en de media bekendgemaakt.
Maar de stichting hoopt een breder aanbod te kunnen realiseren. We denken aan muziek, cabaret, proza- en poëzieavonden, tentoonstellingen, lezingen etc. Houd deze nieuwsbrief dus in de gaten. Naast de stichtingen hopen we ook activiteiten voor de bewoners van ons dorp te organiseren. Nog even geduld, maar wees ervan overtuigd: Simonshaven bruist!

Idee voor een activiteit?
Heeft u een idee voor een activiteit? Een voorstel voor iets of iemand in de schijnwerper? Laat het ons weten via 06-15947741 of beheerder@kerksimonshaven.nl.

Diensten in het Witte Kerkje 
 
6 juni      10.00 uur     ds. Auke Hamstra, Zuidland
 
13 juni   10.00 uur    dhr. Rob van Mourik, Hellevoetsluis
20 juni   10.00 uur                ds. Edwin de Jong, Hellevoetsluis
27 juni    10.00 uur     ds. Hans van der Linden, Schiedam

 

Gratis nieuwsbrief
Het blijkt dat niet iedereen in het buitengebied de nieuwsbrief bezorgd krijgt. Ken je zo iemand? Geef dan het mailadres op en voortaan krijgt deze persoon maandelijks de nieuwsbrief via de e-mail toegestuurd. Berichtje naar: beheerder@kerksimonshaven.nl.
Beschrijving: Kleurplaat lamp. Gratis kleurplaten om te printen.De schijnwerper op: mevr. Bep van der Stelt
Deze maand was ik op bezoek bij één van de oudste inwoners van Simonshaven, mevrouw Bep van der Stelt. Een krasse dame van bijna 89 jaar. Zij is geboren aan de Ring en weet nog goed hoe de familie in haar jeugd in de bakfiets van haar vader naar Brielle werd gebracht. Daar namen zij het bootje om in Vlaardingen op bezoek bij tante te gaan. Na de lagere school ging zij naar de Mulo. Dat was voor een meisje in die tijd een bijzondere stap. De meesten gingen naar de huishoudschool om het huishouden te leren. Maar haar moeder kon haar dat zelf wel bijbrengen, dus naar de Mulo en daarna de handelsavondschool waardoor zij op kantoor kon gaan werken.
Nu was er in die tijd een korfbalvereniging SSV in het dorp waar ook jongelui uit Hekelingen kwamen. Niet alleen werd er gekorfbald, maar ook werd er jaarlijks door de leden een toneelstuk opgevoerd. Met groot succes!  Bij de korfbalclub kwam zij haar man Aart tegen en zij werden, net als een aantal anderen, een stelletje. Ze trouwden en betrokken een houten huis, ook aan de Ring. Maar Aart was handig en na enige jaren werd het huis gebouwd waar zij nu nog woont. Vanaf 1948 was er een vrouwenvereniging. In die tijd heel gebruikelijk. Zij maakten allerlei handwerken die in december op een bazaar verkocht werden voor de restauratie van de kerk. De opbrengst was geweldig: 9000 tot 10.000 gulden werd met gemak opgehaald.
Ze kijkt met veel plezier terug naar de jaren waarin de kinderen geboren werden en opgroeiden. Er waren veel gezinnen met kinderen. Op de zondagsschool (alle kinderen kwamen daar, kerkelijk of niet) en op de clubs kwamen ze bij elkaar waardoor er ook contact met de ouders was. De herinnering aan de grote optochten met Koninginnedag vindt zij heerlijk om te vertellen en ze hoopt dat dit in de toekomst weer gaat komen. Er zijn nu weer meer jonge gezinnen en ze hoopt dat dit bijdraagt aan de gezelligheid van het dorp. Zelf hoopt ze nog lang van haar huis en tuin te genieten. Dat wensen wij haar, in goede gezondheid, van harte toe!


Pinksteren: feest van inspiratie
Waar laat jij je door inspireren? Dat is een interessante vraag! Misschien haal je inspiratie uit je gezin, je werk, de natuur, of een bijzondere hobby. Deze inspiratie helpt vaak om de kleine tegenslagen van het leven te verwerken. Inspiratie geeft moed en maakt het leven lichter. En leuker!
Op dezelfde manier zouden we ook naar het feest van Pinksteren kunnen kijken. Afgelopen weekend was het weer zo ver: voor de meeste mensen een extra vrije dag. Maar waar gaat dat Pinksterfeest eigenlijk over? Christenen geloven dat de Geest van God ons kan inspireren om bemoedigd en verlicht in het leven te staan. Het is niet voor niets dat Gods Geest in de Bijbel gesymboliseerd wordt door een vuur.
Niet iedereen vindt zijn of haar inspiratie in het geloof. Toch is het wel een interessante vraag om over na te denken: waar laat jij je door inspireren?

Activiteiten in de Hoeksteen
  • 1 juni: Handige dames 
    Contact: Tammy van der Stelt, 06-10969735
  • 27 juni: Bijbelgespreksgroep
    Contact: ds. Edwin de Jong, 06-54383694 of edwinmdejong@gmail.com

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Protestantse Gemeente Simonshaven-Biert en verschijnt maandelijks. Voor meer informatie:
Lageweg 1-2 Simonshaven
Bankrekening: NL15INGB0008801821
www.kerksimonshaven.nl of beheerder@kerksimonshaven.nl


 
terug