Schoolbezoek Schoolbezoek
Kinderen vanaf groep 6 van de basis school kunnen op afspraak het Witte Kerkje bezoeken en meer leren over de kerk zelf, de begraafplaats, de historie van Simonshaven en wat er zoal in de kerk gebeurt. (voor een afspraak: stuur een email naar: beheerder@kerksimonshaven.nl )

 

Historische Informatie

Simon van (Putten en) Markenburg (1272-1331) was de tweede zoon van Nicolaas II en Beatrix van Haarlem. Ook hij was ridder. Vermeldingen over hem staan in documenten die gedateerd zijn tussen 1304-1317.
Zijn belangrijkste bijdrage aan de Heerlijkheid Putten was de bedijking van de polder Simonshaven, die naar hem is genoemd. In 1305 kreeg hij toestemming voor die bedijking van zijn oudere broer Nicolaas III, toen heer van Putten. Ook kreeg hij toestemming om er nieuwe kerken te stichten en een windmolen in Biervliet te zetten. En hij zorgde ervoor dat de ringdijk van het eiland Putten werd gesloten, de bedijking van Simonshaven was onderdeel van dit sluitstuk. 
En aan die dijk is dus de nederzetting Simonshamme oftewel Simonshaven ontstaan. In 1314 heeft het St.Barbara klooster uit Middelburg daar een gasthuis en even later een kerk laten bouwen.

Vòòr de reformatie (1517) is de kerk aan aartsengel Michaël gewijd. De eerste predikant, Jacob Jansz Louff, wordt in 1574  beroepen (benoemd).
Op 10 mei 1852 is de kerk door brand verwoest. De kerk heeft te weinig geld om een architect een nieuwe kerk te laten ontwerpen. Er wordt daarom gebruik gemaakt van bestaande tekeningen die bij Waterstaat in het archief liggen. Het Witte Kerkje is dan ook een zogenaamde Waterstaatskerk en staat op de fundamenten van de oude (verbrande) kerk.
In 1854 kan de nieuwe kerk feestelijk ingewijd worden.

Omdat het kerkje net buiten het dorp wat hoger gelegen is en een witte buitenkant heeft, is het een opvallend (markant) en geliefd  herkenningspunt voor veel mensen in de omgeving.
In 1970, 1989 en 2019 is de kerk gerestaureerd en flink opgekapt ( o.a. vloerverwarming).
Op de bovenverdieping is een vergaderruimte, die ook voor kinderdiensten gebruikt wordt.
In de kerk zelf worden er o.a. zondags diensten gehouden. Daarnaast vinden er in combinatie met het multifunctionele en op loopafstand te bereiken gebouw de Hoeksteen allerlei culturele activiteiten plaats.

Scholen die mee willen doen met de rondleiding door en om Het Witte Kerkje kunnen twee verschillende versies van invulformulieren vinden om af te drukken en in te (laten) vullen; klik hiervoor op de volgende link:

/uploads/klant461/files/Vragen%20Rondleiding.pdf 


 
terug