Nieuwsbrief maart 2021 Nieuwsbrief maart 2021
Nu het voorjaar zich al voorzichtig aanmeldt blikken we nog even terug op een week winterweer! Het dikke pak sneeuw samen met een strakblauwe lucht zorgde voor een prachtig decor voor ons mooie kerkje. Er zijn deze dagen erg veel foto’s gemaakt. We haalden er zelfs het journaal mee met een foto van John Monster. Voordat alle sneeuw vast zou vriezen, hebben vrijwilligers het pad naar de kerk sneeuwvrij gemaakt, waarvoor dank! We moeten immers op alles voorbereid zijn, zoals een begrafenis.

Helaas kunnen we nog steeds niets organiseren en daar dus ook niets over schrijven. Dan maar eens zoeken op internet of er iets over Simonshaven te vinden is. En…. Jazeker, een leuk filmpje op YouTube over de zomer van 2016 door Roel van DeursenSimonshaven - Biert - Zomaar een zomerdag (3) / 2016 Je krijgt gelijk weer zin in de zomer. Heerlijk om te zien hoe straks ons dorp er weer uit zal zien.
Het is fijn om vast na te denken over hoe we verder kunnen na een lastige winter en hopelijk in een zomer waarin weer meer mogelijk is.
 
Idee voor een activiteit?
Heeft u een idee voor een activiteit? Een voorstel voor iets of iemand in de schijnwerper? Laat het ons weten via 06 15947741 of beheerder@kerksimonshaven.nl.

 
Enquête het Witte Kerkje
Het is duidelijk dat de plek van de kerk in de samenleving verandert. Daarom bezint het Witte Kerkje zich op de toekomst: op welke manier gaan we verder? Daarom is er in de afgelopen weken via de Facebookgroep van Simonshaven een enquête over het Witte Kerkje uitgezet. Achtenveertig mensen hebben gereageerd, waarvoor hartelijk dank! Enkele feitjes over de mensen die de enquête hebben ingevuld: 70% komt nooit in de kerk, 65% vindt het heel belangrijk dat de kerk in het dorp blijft bestaan, en 80% leest de Nieuwsbrief. En verder hebben we heel veel bemoedigende, soms kritische, maar ook opbouwende reacties gekregen. Het is duidelijk dat er een grote verbondenheid is tussen Simonshaven en het Witte Kerkje. Wordt vervolgd!


Diensten in het Witte Kerkje 
(t/m 7 maart online via kerkdienstgemist.nl, daarna afhankelijk van de voorschriften)
  7 maart       ds. Edwin de Jong                        Hellevoetsluis

14 maart       ds. Hans vd Linden                       Schiedam
 
21 maart       ds. Edwin de Jong                        Hellevoetsluis

Een wetenswaardigheidje
Het kerkje werd vermoedelijk gebouwd rond 1119. Na een brand in 1850 werd de huidige kerk in 1854 opnieuw in gebruik genomen. Nog steeds kun je op zondagochtend een dienst bijwonen. Het is ook een officiële trouwlocatie voor burgerlijk en/of kerkelijk huwelijk.

 
De schijnwerper op: Manuel en Milou v.d. Veen
Deze maand was ik op bezoek bij Manuel en Milou en hun zoontje Noah. Dit jonge gezin woont sinds tweeënhalf jaar in de nieuwgebouwde huizen aan de Ring. Beide zijn afkomstig uit Spijkenisse. Toen de wens op gezinsuitbreiding er was, gingen zij op zoek naar een “echt” huis met een dorps karakter. Dit vonden zij hier in Simonshaven. Inmiddels zijn ze al helemaal gewend en zoals Manuel al op Facebook schreef: ”Trots op het mooie dorp”. Manuel voetbalde al in Simonshaven en Milou is een enthousiaste supporter. Hun werk hebben zij in Oud-Beijerland, Manuel in de elektrotechniek en Milou als intercedent. Maar zodra ze thuis zijn genieten ze van hun huis en tuin. Heel graag raken ze bekend met de andere bewoners van Simonshaven. Nu volgen ze de informatie via de sociale media, maar liever maken ze persoonlijk contact. Met de buren gebeurt dit al op burendag waarbij ze gezamenlijk koffiedrinken. Maar hoe leuk is het wanneer er straks weer koningsdag gevierd kan worden. Of (en ook hier was de wens) een dorpsbarbecue. En natuurlijk zijn ze bereid om waar mogelijk hun steentje bij te dragen.
Het Witte Kerkje betekent voor hen het boegbeeld van het dorp. Heel vaak zijn ze er al voorbijgelopen maar nog nooit waren ze binnen.
Dus misschien een idee om openingstijden in te stellen?
Op de vraag wat ze missen in het dorp, was het antwoord: ”Misschien een klein dorpswinkeltje of weer een cafeetje”. Maar dat zal wel niet haalbaar zijn. Wel zouden zij het fijn vinden wanneer er ook voor de jongere bewoners een activiteit zou zijn, bv in de Hoeksteen. Ze zijn wel heel benieuwd hoe de dorpsgenoten tegenover de import bewoners staan. Dat is alleen te ervaren wanneer men met elkaar in contact komt.
Is er dan niets wat er tegenvalt? Tja…. de weg voor het huis. Deze wordt vaak gezien als racebaan. Er is nu wel overleg met de gemeente, maar maatregelen lijken nog niet aan de orde. Maar ze houden vol en hopen op verbetering.
Het was fijn jullie te leren kennen en we zullen elkaar vast weer ontmoeten in de toekomst. 
(M.v.L.)
 

Kerk in actie

Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief ontvingen we drie giften van dorpsbewoners. Hartelijk dank voor deze bijdrage.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Protestantse Gemeente Simonshaven en Biert en verschijnt maandelijks. Voor meer informatie:
Lageweg 1-2 Simonshaven
Bankrekening: NL15INGB0008801821

www.kerksimonshaven.nl  of beheerder@kerksimonshaven.nl
 
terug