Veilige Gemeente

Een kerk hoort een plek te zijn waar je je veilig voelt. De leden van de kerkenraad dragen hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ieder gemeentelid heeft ook zelf een rol in het zorgen voor veiligheid. Alleen samen kunnen we bouwen aan een veilige gemeenschap, binnen en buiten de muren van het kerkgebouw.

Grensoverschrijdend gedrag

Een open en respectvolle communicatie is essentieel voor een veilige sfeer. Toch blijkt het in de praktijk lastig om te praten over gevoelige onderwerpen zoals grensoverschrijdend gedrag. Daarmee bedoelen we al het gedrag dat een ander (bewust of onbewust) schade toebrengt – of die nu materieel, fysiek of geestelijk is.

Bewustwording

Bewustwording is de basis van ons veiligheidsbeleid. We staan stil bij machtsongelijkheid binnen de gemeente en de mogelijke gevolgen daarvan. Wie meer macht heeft, kan – soms onbedoeld – grensoverschrijdend gedrag vertonen.
We vergroten het bewustzijn door:
- Te erkennen dat ook binnen onze gemeente grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen.
- Te onderstrepen dat ieder gemeentelid recht heeft op een veilige omgeving.
- Regelmatig terug te komen op dit onderwerp.

Preventie

Een veilige kerk begint met openheid en vertrouwen. Dat vraagt om ruimte voor eerlijke gesprekken over kwetsbare thema’s. Duidelijke afspraken helpen om onderlinge contacten gezond te houden.
Preventieve maatregelen:
- Vrijwilligers en beroepskrachten die werken met kinderen of kwetsbare personen tekenen een gedragscode.
- Van hen wordt een VOG gevraagd.
- Vertrouwenspersonen worden aangesteld en bekendgemaakt binnen de gemeente.

Interventie

Als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, kan dit gemeld worden bij een vertrouwenspersoon. Onze gemeente volgt hierbij het protocol van de Protestantse Kerk Nederland. De vertrouwenspersoon luistert, geeft informatie en verwijst indien nodig door.


 
 
Gedragscode Gedragscode
lees meer »
 
Vertrouwenspersonen Vertrouwenspersonen
lees meer »